Betalingstermijnen B2B ingekort, maar nog steeds te lang!

Op 29 april 2020 trad de wetswijziging in werking die de betalingstermijnen in B2B-transacties beperkt. Dit is een belangrijke stap vooruit in de bescherming van zelfstandigen en kmo’s die een zwakke onderhandelingspositie hebben ten aanzien van de grote bedrijven en multinationals met wie zij contracteren, bijvoorbeeld in onderaanneming. Nog al te vaak gebruiken grote bedrijven hun machtspositie om overdreven lange betalingstermijnen af te dwingen, maar daar komt nu met mondjesmaat verandering in. Lees verder. 

De wettelijke betalingstermijn waarop een factuur betaald moet worden, bedraagt nog steeds 30 dagen. Het staat bedrijven echter vrij om onderling een langere betalingstermijn overeen te komen en die vrijheid wordt door de nieuwe wet gedeeltelijk ingeperkt.      

Concreet is het voortaan verboden om betalingstermijnen van meer dan 60 dagen af te spreken. Daar bovenop komt de zogenaamde 'verificatietermijn' die in veel contracten wordt voorzien, waarin de klant de factuur controleert, die wordt beperkt tot hoogstens 30 dagen. Alles samen mag de maximale betalingstermijn, nooit meer dan 90 dagen bedragen.              

Nog steeds te lang natuurlijk, want Nelectra blijft pleiten voor een maximale wettelijke betalingstermijn van 30 dagen ten aanzien van kmo’s, maar het is wel al een eerste stap in de goede richting.         

De wet werd al gestemd op 28 mei 2019, maar de publicatie in het Belgisch Staatsblad liet op zich wachten tot 29 oktober waardoor de wet, gelet op de voorziene overgangstermijn van zes maanden, pas op 29 april 2020 effectief van kracht werd.          

Elke nieuwe overeenkomst die daarna nog een langere betalingstermijn vooropstelt is ongeldig