Afschaffing vestigingswet: veiligheid en kwaliteit moeten gegarandeerd blijven

De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 6 juli 2018 haar principiële goedkeuring verleend aan de opheffing van de vereiste beroepsbekwaamheden voor de uitoefening van gereglementeerde beroepen uit de elektrotechniek, bouw en aanverwante beroepen. Voor alle andere gereglementeerde beroepen werd de vestigingswetgeving op 1 januari 2018 reeds afgeschaft. Lees meer.

Fotalia opleiding veilig werken elektrische installaties

 

Op aandringen van Nelectra en de andere betrokken federaties kwam er voor de gereglementeerde beroepen uit de elektrotechniek, bouw en aanverwante beroepen eerst een grondige evaluatie. Op basis daarvan heeft de Vlaamse Regering nu beslist om de vestigingsreglementering voor deze resterende beroepen pas af te schaffen met ingang van 1 januari 2019. Zo hebben de sectoren nog de tijd om een goed alternatief uit te werken.  

Wat betekent dit nu voor u?

Voor onze sector gaat het om volgende gereglementeerde beroepen: elektrotechniek, installateur-frigorist en klimaatregeling. Momenteel mag u deze beroepen alleen uitoefenen als u aan de hand van opleiding en/of praktijkervaring een specifieke beroepsbekwaamheid kan aantonen. Dat zal in de toekomst dus niet meer nodig zijn.                

Waarom is deze beslissing genomen?

Aanleiding voor de afschaffing is een Europese regelgeving die ervoor zorgt dat de voorwaarden inzake beroepsbekwaamheid uit de vestigingswetgeving niet meer opgelegd kunnen worden aan EU-onderdanen die zich hier willen vestigen. De regels zijn daardoor dus strenger geworden voor Belgische ondernemers dan voor buitenlandse en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn! Het Vlaams Gewest schaft haar vestigingswetgeving daarom voor iedereen af. Verwacht wordt dat ook de andere regio’s zullen moeten volgen.    

Wat onderneemt Nelectra?

Nelectra benadrukt dat dit niet mag betekenen dat er geen enkele controle meer is op veiligheid en kwaliteit binnen onze sector! Ongeschoolde en onervaren zelfstandigen zomaar op de markt toelaten creëert bovendien een ongelijk speelveld en oneerlijke concurrentie.

Het komt er dus op aan om via andere wegen de kwaliteit te garanderen, waarbij de lat voor iedereen gelijk ligt. Naast de bestaande regelgeving zoals het AREI en de verplichte keuring van installaties, kunnen we daarbij denken aan permanente vorming, sensibilisering,…

Nelectra zal tijdens de verdere besprekingen blijven aandringen om vanuit de sectoren een goed alternatief uit te werken, dat geen extra kosten en administratieve lasten voor onze bedrijven met zich meebrengt!